Hol van már a virágboom?

A tegnapi egész napos esőzuhogás  és hideg után ma reggel 5 fok van... hajnalban fél öt felé felébredtem, csupa köd volt minden, mostanra legalább süt a nap, de nagyon csípős a reggel. Azt mondják májusi eső aranyat ér... jah, ha meleg is van utána, de ez most már tényleg borzasztó. A facén is olvasom a marhaságokat, hogy hány beoltott után áll el az eső? :)))) Másnak is tele van a puttonya az idővel, nemcsak nekem. 

Ha picit jobb idő lett volna májusban, akkor most nem lenne szinte virágszünet... egy szál pünkösdi rózsa nyílt ki, van egy  másik helyen egy nagy bokor, de még bimbós csak, ugyanígy a bazsarózsa is. 

Jó, persze nincs teljes virágszünet, mert a holland íriszek javában virágoznak és a teltvirágú gyöngyike (Muscari armeniacum 'Blue Spike') is hetek óta tolja a virágokat, de új virágról szinte nem is tudok képet kitenni... egyelőre. 

Mert lassan, de biztosan jönnek már a búzavirágok, egy egész búzavirágmező lesz, teljes virágzásban lesz hamarosan a kerti pletyka is és látom, hogy növesztik már a bimbóikat a szarkalábak is és a gyűszűvirág is. Utóbbiból van egy a kapun kívül, aminek nagyon jó helye lehet, mert egyszerűen hatalmas, bár ezen még nem jönnek a bimbók. Ezt magról neveltem tavaly tavasszal, aztán nyáron ültettem ki, nem is foglalkoztam vele, mégis ilyen óriásira nőtt. Amik belül vannak a kert másik részén fele ekkorák sincsenek. Szóval szereti a helyet, ezt meg is jegyeztem. Ott van alatta egy zsálya is, majd át fogom tenni máshová, mert amikor tavaly odaültettem, még nem gondoltam, hogy egy óriás mellé teszem. És persze majd a zsályának is kell a hely, mert az se semmi, amekkorára meg tud nőni. Hátul rengeteg van, majd ha jön a virágzása, akkor teszek arról is képeket. 

kk_img_20210520_084949.jpg

Már nagyon ott vannak a törökszegfűk is a virágzás előtt, és a tollas meg a pünkösdi szegfűk is, pár nap jó idő kéne, napsütés és meleg, lesz itt akkora boom, hogy majd csak győzzek fotózni. 

Aminek viszont nem örülök, hogy valami rovar megfertőzte a törpe íriszeket, néztem, hogy gyanúsan gyorsan elhervadtak a virágaik. Szétszedtem a virágot és fehér kukacok vannak benne, valami belerakta a petéjét és abban fejlődik... le akarom majd vagdosni az összes elnyílt virágot, hogy legalább ne fejlődjenek ki, majd elégetem. 

Mára nem tervezek nagy kertészkedést, az íriszvirágokat fogom levagdosni, a sóskát tegnapelőtt levágtam, mert az is magba megy és felteszem a maradék borsóhálót, mert az most már nagyon kell, a borsó eléggé nekilódult. Nem szeretném, hogy a földön heverésszen. 

Tegnap kaptam  két új növényt a barátnőmtől, egy csokoládémentát és egy kólacserjét. Nagyon örültem nekik, növényekre mindig vevő vagyok. Én is felpakoltam őt mindenfélékkel, hogy legyen a kertjében: mentákkal, krizantémmal, kakukkfűvel, oreganoval, zsályával, izsóppal, törpe írisszel és dugványnak valókkal a magnóliáról, meg a jezsámenről is. Ja és van egy csomó himalájai boróka növendékem is, azokkal is. 

Nagyon jó érzés volt, hogy végre a saját kertemből tudok adni, saját növényeket, mert mindenből rengeteg van. :)