Reggeli kávé és virágiskola

Tegnap lekaszáltam a maradék füvet, de akár újra is kezdhettem volna az egészet, mert volt, ahol még 10 centit is nőtt...  nem foglalkoztam vele, azt kaszáltam, ami a múltkor megmaradt, különben sose végeztem volna vele. Így is fárasztó volt, nagy területet le kell még fednem geotextillel, hogy ősszel fel tudjam törni a csodaásóvillával és azt is parkosítani tudjam. 

Egyébként hatalmas ez a kert... és eléggé hatalmas lett a veteményes is, nem is tudom hová gondoltam vele, hogy fogom ezt én rendben tartani? A gyomok még  csak most indulnak be és már most alig bírok vele, de azt hiszem, hogy reggelente majd kimegyek kicsit munka előtt és majd délután-esténként is. Aztán persze az majd a 38 fokban jól meg fog hiúsulni, de tervezni ingyen van. :))))

Tegnap kiültettem az összes palántát, erre mára 0 fokot ígértek... szét aggódtam magam, meg tele van már az összes puttonyom ezzel az időjárással az idén. Minden kinn  van, paradicsom, paprika és a padlizsánok is. A fehér karalábék, a zeller és a saláták már régebben kinn vannak, azokat nem féltettem, de szerencsére nem volt fagy reggelre és nem is 0 fok volt, hanem 5 fok. Ez se meleg, de legalább nem fagytak meg. Azt hiszem a fagyosszentek érkeztek hamarabb az elmúlt napokban, (érdekes, de ez az időjárási jelenség - felmelegedés ide vagy oda - nagyon tartja magát) nagyon remélem, hogy már nem lesz semmi baj. Még Orbánkor  kell majd aggódni, de addigra szerintem megerősödnek a palánták és minden rendben lesz, hacsak nem valami durvaság jön, de olyanra már nem számítunk. 

Ma már csak a szárzellert kell még kitennem és akkor kész is leszek. Már csak a virágokkal kell bíbelődnöm. 

Na az nagyon melós lesz, nem is tudom, hogy csináljam, hogy ezt a sok, apró-picike kihajtott virágot mind kitegyem a cserepekből... illetve főleg a propagátorból lesz bajos kitenni, de muszáj, mert nem érzik jól magukat benne és a vizet se tudom normálisan adagolni benne, mert vagy túl száraz, vagy túl nedves. 

Valami virágiskolát kéne kialakítani, nagyon jó, porhanyós talajjal, ahol tudom őket rendesen öntözni is, mert ha szerteszéjjel rakom a kertbe, akkor tuti valamit elfelejtek. Már így is minden ültetésnél figyelni kell a füzetemet, hogy nehogy valamit a másik tetejébe ültessek, bár mindenhová karók meg jelölők vannak leszurkálva.

Apropó jelölők. Kiültettem ládába a múlt héten az összes késői cuccot, kelbimbó, leveles kelek, stb. Tollal írtam meg a kis fapálcikákat és mind elmosta az eső... bakker, most lövésem sincs, hogy mi micsoda lesz. Ezek lesznek a meglepi növények, majd kiderül mi micsoda, amikor megnő! 

Egyébként ma reggel volt az első reggel mióta (2 éve) itt vagyok, hogy kiültem a kertbe és megittam a reggeli kávémat. Az új kerti fotelen ülve, az új asztalon... eddig csak felújítottam, ezt szereltek, azt szereltek, ástam, kaszáltam, veteményeztem, kapáltam... le se tudtam ülni. Van egy régi törött szánkó a szilvafa alatt, ha nagyon le akartam ülni, akkor arra tettem le magam. Azt hiszem most már kezdődik a kert másfajta élvezeti része is, kávézás, kinti reggelik, főzőcskék, miegymás. 

Kiültem és ezt láttam magam előtt: 

kk_img_20210509_092255.jpg

***

Közben kimentem és megcsináltam a virágiskolának a helyet. Körbevettem régi, rossz deszkákkal, derékszöget nem igen látott, de a talajt szépen elmorzsoltam a kezemmel, hogy jó porhanyós legyen, hadd növesszék szépen a gyökereiket. Kicsit érzem a derekamat a sok guggolástól meg hajlongástól, pedig a zöme virág még ki se került bele. 

kk_img_20210509_153630.jpg

Ez a vasárnap most jó. Nem terveztem sok dolgot, most áll bennem a zakatolás, a sietség, hogy még ez is, még azt is, mert mindjárt vége a hétvégének. Most csend van, nyugi és nagyon élvezem, ritkák ezek a pillanatok.