ÚjDudvák (már megint)

Tegnap felmentem dicső székesfővárosunkba, mert dolgaim voltak és ha már... akkor útba ejtettem az OBI-t is, ahol már teljes a tavaszi kipakolás vetőmagügyileg és hagymás-gumós ügyileg is. Nem is jöttem el üres kézzel, de nem azért mentem. :))) 

Vetőmagot csak pár zacsival vettem, ami még nincs (nem volt): fekete zöldbabot, (ugyan szedtem a tavalyi termésből, de ki kellett dobnom, mert csupa zsizsik lett). Vettem "rendes", fekete padlizsán magot is, bár nekem jobban ízlenek a csíkos lilák. Tavaly kétféle lila-fehér csíkos padlizsánom termett, az egyik hosszúkás, a másik fajta pedig göbölyded és mindkettő sokkal krémesebb állagú volt megsütve, mint a bolti fekete fajta. Persze biztos az is nagyon sokat számít, hogy frissen vettem le őket a kertből és teljesen vegyszermentesek voltak. 

Szárzeller magot is vettem, anyukámnak akarom ültetni, mert ő nagy zellerevő, imádja minden formájában, levelét, gumóját. Tavaly  hatalmas zelleim nőttek, még sose sikerült ekkora gumókat növesztenem, idén kipróbálom ezt a fajtát is. 

Végre kaptam sáfrányos szeklice magot is, tavaly volt egy kis maradékom, amit aputól kaptam, de akkor nem ültettem el, tavaly meg már de nem kelt ki. És új szerzemény még a zsidócseresznye, ezzel tavalyelőtt próbálkoztam sikertelenül, bögre alakú harangvirág színkeverék és golgotavirág. 

Ésssss! Hát persze, hogy nem jöttem haza hagymások és gumósok nélkül sem, de ez is tervbe volt véve, főleg a dáliák. Négyféle dáliát vettem, ebből három magas, mert lenn a kert végében van egy régi ól, ami nem néz ki jól, de egyelőre nem bontatom el, mert stabil, mert akár kutyaháznak is jó lehet (kutyaügyben sincs még döntés), illetve ha bontatom is, akkor majd egyben a fönti pajtával. Még azt se döntöttem el, mi legyen a sorsa, ezért ebben az évben úgy döntöttem, hogy elbújtatom növények mögé. A lenti ólat dáliák és futkorászók mögé, a pajtát pedig szintén befuttatom futkorászókkal, van egy rakás hajnalka magom, futó oroszlánszáj is van (assarina) és van még abból a tavalyi valamiből, amit petúnia magnak adtak, de futó növény lett belőle és kb. 5 méteresre nőtt... (talán mexikói csodahajnalka, de nem volt virágja, így nem vagyok biztos benne.)

Most bevallom kicsit elegem van már a kuplerájból a kertben, még a sittes halom se fogyott el és még most is vannak eldobandó cuccok, nem akarok újabb felfordulást, az idei évet kicsi lazábbra tervezem, mert sok volt a felújításból az elmúlt két évben. 

Szóval négy dália jött, egy kicsi piros virágú, sárga középpel (Alstergruss) és a három nagy: fekete macska (Chat Noir), egy miklás (Santa Claus) és egy színkeverék (Sunny Giants) lila és citromsárga színűek. Biztos veszek majd még, mert a LIDL-ben is szokott lenni tavasszal rengeteg féle. Imádnivaló növények a dáliák, késő őszig virágoznak és nagyon impozáns megjelenésűek, a szín és forma változatosságuktól már nem is beszélve. 

Lett még két csomag Nerine-m is, erre ősszel fájdult meg a fogam, amikor megláttam róla a képeket egy angol barátom kertjében. Nála áttelel, nekem majd be kell szednem, ezért nagy valószínűséggel cserépben fogom nevelni, a cserepet majd csak szépen beviszem ősszel.

Illetve vettem még egy-egy csomag színes kálát, ami a jelölés szerint áttelel és egy csomag sárga íriszt, mert íriszből sose elég. Mint a dáliából, annyiféle színű, formájú van, hogy elmondani se lehet. Már nekem is elég tekintélyes mennyiségű van, nagyon remélem, hogy fognak is virágozni, mert tavaly ültettem a javát. Csak kis gyökérdarabkákat kaptam, de tavalyelőtt is ültettem egy ilyen kis új növénykét és az hozott két virágot is. 

A macskáim meg sehol... máskor már reggel hatkor itt lesnek és várják, hogy felhúzzam a rolót, most meg 8 óra van és egyik sincs sehol. Csak a Böbe, mert ő benn alszik, de ő is megreggelizett és elhúzott. Majd napközben látom úja, amikor bejárogat enni, aztán csak este jön be aludni.