Vetésforgó és egyebek

Nem igazán van miről írni így januárban, főleg, hogy most már aztán végképp nem lehet kinn semmit csinálni és még benn sem lehet elkezdeni a palántaültetést. Nincs még ideje.

Ma reggel -7 fok volt és hétvégére még -12-t is ígérnek, sőt az ország egyes részeire -20 fokot is. Remélem itt nem lesz annyi. Kicsit bosszantó ez az időjárás. Decemberben, annak ellenére, hogy alig volt hideg, szinte semmit nem tudtam kinn csinálni, mert nagyon vizes volt a föld... most meg fagyott. De hát tél van, ilyenkor pihen a természet, úgy tűnik csak én bírok nehezen a nagy kertészkedési lendületemmel. :)))

Fejben kertészkedek, illetve írásban. Elkezdtem megtervezni a veteményest, hogy tavasszal ne össze-vissza ültessek, ahogy éppen az eszembe jut. 

Azt olvastam egy biokertész könyvben, hogy házi kertekben elég ha kettes vetésforgót csinálunk, megfelezzük a kertet és évente a növények helyet cserélnek. Lehet, hogy majd egyszer ki fogom próbálni, de most még igyekszem tartani a hagyományos vetésforgót, ami szerint:

Levélzöldséget - a hüvelyesek helyére, 

Gyökérzöldséget - a levélzöldségek helyére,

Hüvelyeseket -  a gyökérzöldségek helyére ültetünk. 

Mivel azonban az én kertem az a hagyományos régi parasztkert kinézetű, tehát nem úgy néz ki, hogy egy-egy ágyásban glédában sorakoznak az egyfajta növények, hanem vegyes ágyások vannak, sőt még virágok is (pl. büdöske és körömvirág) így elég sokat kell tervezgetnem. Főleg, hogy még a jó és rossz szomszédokat is figyelem. Vagy pl. azokat a növényeket, amik védik egymást. 

kk_20200701_072931.jpg

Rossz szomszéd pl. az uborka és a paradicsom, a régi kertemben voltak már egymás mellett és az uborka nem termett, viszont nagyon szépen virágzott. A sárgarépát pedig védi  a hagyma, ezért közé szoktam dugdosni. A rózsákat levendulával vettem körbe, mert állítólag védi a tetvesedés ellen, de még nem elég nagyok, ezért erről nincs saját tapasztalatom.

A paradicsom az egyetlen, amivel nem kell variálni, az a saját helyét szereti, ezért visszaültetem a helyére, a palánták fejtrágyát szoktak kapni, aztán azzal elvannak.