DECEMBER

2-a van... 

A megelőző enyheség után ma reggel derült időre és -8 fokra ébredtünk. 

4-e van... 

Ma reggel pedig már szinte tavasz volt. 5 fok volt reggel, borús (egész nap az volt), sötét, súlyos felhők az égen, de nem esett semmi. Nagy szél volt, végre levitte a rakás macskatányért a hátsó tetőről, amit a cicók szétszórtak. Majd holnap összeszedem.  

5-e van... 

Ma tavasz volt. Az igaz, hogy nagyon fújt a szél, ami kellemetlen volt, de enyhe idő volt, sokat sütött a nap. Nem bánnám, ha ilyen telek lennének, a fenének se hiányzik a hideg. 

6-a van...

Hatalmas szélvihar volt egész éjjel és még kora reggel is, de ismét tavasz van. Már nem fúj annyira, nem zúg annyira, de még van szél. 10 fok van kinn reggel 8 körül és félig felhős, félig derült az idő. 

9-e van...  

Elképesztő szélviharra ébredtünk ma. (pedig tegnap már nem fújt annyira) Kora reggel az idő félig derűs és hideg van. Nincsenek mínuszok, de a szél nagyon hideg, kellemetlen idő van. 

***

Tavaly írtam egy Luca napi sorozatot, figyelve, hogy milyen idő volt és aztán havonta is néztem az időjárást, de az idén már nem tudom, hogy újra akarom-e kezdeni. Lehet, hogy úgy fogom csinálni, hogy ide, ebbe a bejegyzésbe írom az összes nap időjárását karácsonyig, a többit pedig ráérek utána eldönteni. 

Alapvetően azért is jó írni az időjárást, mert az ember hamar felejt, így meg vissza tudom nézni és ez a kertészkedés szempontjából hasznos  lehet. 

13-a van... (Luca napja) - Ez a JANUÁR

10-e körül elült a szél, azóta elég egykedvű idő van, szürke, párás, ködös. Nincs túl hideg, reggeli fagyok sincsenek. Eseménytelen idő. 

Ma elég ködös idő van. Szürke, de nincs hideg túlzottan. 1 fok van kinn, hajnalban legfeljebb 0 lehetett, nem látom, hogy bármi is deres lenne.

Napközben is szürke az idő, borús, szél nincs. Hideg sincs túlzottan. 2-3 fok lehetett napközben. 

14-e van...  Ez a FEBRUÁR

Enyhe reggelre ébredtünk, 2 fok van 8 órakor. Nincs szél, az  idő borús, szürke, egyhangú. Ugyanolyan, mint tegnap volt. Az egész nap csendes volt és szürke. 

15-e van... Ez a MÁRCIUS 

Ma reggel sem volt fagy, 6 órakor 2 fok volt az ablakban a hőmérőn. Szürkeség, egyhangúság, kicsi szél, ezt is csak onnan éreztem, hogy a reggeli szellőztetésnél könnyedén átjárta  a lakást a levegő. 

16-a van... Ez az ÁPRILIS

Nagyon hasonló az idő az előző napokhoz, talán még enyhébb, párás, a reggel kicsit taknyos is volt. Délután 3/4 2-kor 2 fok van kinn (reggel se volt kevesebb), szürke, egyhangú... gyenge szél. 

17-e van... Ez a MÁJUS

Ma reggel 3 fok van, olyan, mint tegnap is volt, párás, taknyos kicsit. Olyan nagyon enyhén szitálós, szürke, csendes. Napok óta nem láttunk napsütést... remélem nem ilyen lesz az egész tavasz. 
Az egész nagyon sötét, szürke és nedves volt. Nem eső ez, csak szitálás. Nedvesebb volt, mint az előző napok. 4 fok van du. fél 4-kor. Úgy is mondatom, hogy ritka ótvar, posvány idő van ma.

18-a van... Ez a JÚNIUS

 3 fok van kinn, enyheség és borult, de nem olyan ködös, nyirkos, mint tegnap volt. Mintha kicsit tisztult volna az idő. Egyhangú, mint az elmúlt napokban, de nem olyan nyirkos, mint tegnap. 

19-e van...  Ez a JÚLIUS

Lassan copy-paste-el lehet írni az időjárást. reggel 3 fok van kinn, enyheség és borult, bár mintha a tegnapinál is egy picivel kevéssé lenne szomorkás. Tisztább is, de tényleg csak alig. Nem olyan sűrű a felhőtakaró és nincs olyan alacsonyan. 

Eddig összegezve, (ha a népi megfigyelés igaz) jövőre alig fogjuk látni a napot az országnak ezen a vidékén. 

20-a van... Ez az AUGUSZTUS

Semmi új nem mutatkozik az időjárásban. 3 fok van reggel 8 körül, szürke, felhős, csendes, szél nincsen. Napközben sem volt más.

21-e van... Ez a SZEPTEMBER

2 fok van reggel és úgy néz ki esett az eső. Nem sok, de minden nedves. Egyébként a szokásos, felhős, szürke, egyhangú. 
Szemerkél az eső délelőtt. 

22-e van... Ez az OKTÓBER

A szokásos idő van ma is, reggel az ablakban 3 fok, felhős, egyhangú, szürke. Esik. Ennél már nehezen lehetne lehangolóbb. 

23-a van... Ez a NOVEMBER

csak ismételni tudom magam: Reggel az ablakban 3 fok, felhős, egyhangú, szürke. Esik. reggel zuhogott, de nem sokáig. Párásság, csendes, esős, unalmas. 

24-e van... Ez a DECEMBER

Ma reggel 5 fok van, a szokásos, felhős, párás, szürke, egyhangú. Szerintem kicsivel korábban esett is, mert minden nagyon nedves. 

Napközben, kora délutánra jött egy nagy felhő és esni kezdett. Tavaszias meleg volt ma, de ez a ködös, nedves, nyálkás idő nem volt jó. 

Összegezve ezt a Luca napja óta tartó időjárást, őszintén remélem, hogy nem fog megfelelni a jövő évnek, mert akkor nem fogjuk látni a napot még egy percre sem. Ha ilyen lenne az idő, akkor végi egyhangú, szürke, nem hideg, nem meleg idő lenne, szél és csapadék nélkül. 

 

25-e van...

Ma is 3 fokos a reggel, de már látszanak felhő nélküli, derült darabkák az égen. Északon úsznak a sötét felhők, de itt világosabb kicsit az ég. Csendes az idő, nincs szél, se eső. Ma is egyhangú, de látszik némi javulás és a változás is megkezdődött. Az előrejelzés szerint nagyon hideg lesz. 

Napközben kiderült az ég és néha még a nap is kisütött, de délutántól ismét beborult és esett is némi eső. 

26-a van...

Mára -8-10 fokot ígértek, de 1 fok körül volt reggel. Kicsit felhős az ég, de látszik közte némi kékség is (kevés)  nem olyan savanyú és nyirkos az időjárás, mint a Luca után két hétben. Egy darabig... de. 10 után nagyon elborult az ég, szinte sötét lett és dara esett, de nem sokáig. 

27-e van...

Na, ma reggelre itt a -8 fok. Minden hófehér a dértől, mintha esett volna a hó. Derült az ég már kora reggel is, gondolom ezért a hideg, nagy a kisugárzás ilyenkor, amikor kiderül az ég. Annyiból nem bánom, hogy legalább pusztulnak a kártevők és visszahúzódnak a növények, mert már szinte minden kihajtott. A krókuszok, a recéshagymájú nőszirmok, sőt a holland nőszirom is... remélem azért fognak virágozni, nem örülnék, ha a hülye időjárás miatt elmaradna a virágzás. 
Este havazott picit, de nem maradt meg, viszont óriási hópelyhek estek. 

28-a van...

Ma reggelre visszaenyhült az idő, 2 fok volt reggel és felhős. Éjjel megint eshetett valami, mert csupa víz a föld, az út kinn.

Nem is olyan magasan a hegyek fehérek (nem nagyon), tehát a tegnap esti hóesésből egy picivel magasabban valami megmaradt.

Este eszméletlen szélvihar volt. 

30-a van...

Reggel 3 fok körüli hőmérséklet és eső. Eléggé esett, most negyed 11 van és elállt végre, de az idő borús, csendes és minden csupa latyak.