Bougainvillea

Valamelyik nap levittem a bougainvilleát a pincébe teleltetni és mára teljesen lekopaszodott. Bár írják a teleltetésről szóló leírások, hogy lehullhatnak a levelei, ezért nagyon nem aggódom. Állítólag tavasszal újra kihajt, csak arra kell vigyázni, hogy ne öntözzem túl és a kártevőkre is figyelni kell. Emlékszem, májusban vettem, amikor anyunak kerestem virágot anyák napjára. 

Azt gondolom, hogy nem szereti magát a helyváltoztatást sem, mert amikor hazahoztam, akkor az összes virágát lehullatta, de aztán szépen kivirágzott újra és már éppen kezdett megint tele lenni "bimbóval", amikor be kellett hozni, mert jöttek a fagyok. Eléggé fagyérzékeny, ezért nem kockáztattam, hogy kinn maradjon, a ki- behurcibálás pedig már ebben az időszakban veszélyes és a növények nem szeretnek vándorolni. 

Ha több jó helyem lenne a teleltetésre, akkor vennék más színűeket is, mert van ám sokféle, de így megelégszem ezzel, remélem megmarad és jövőre is hoz majd szép virágokat, bár amik a színes tömeget adják, nem is igazi virágok, hanem fellevelek.  

Azt írják, hogy nem szabad sokat locsolni nyáron sem, de én nem ezt tapasztaltam. Szereti a vizet és mivel a  tűző napon van jó helye, így iszik is lég sokat. Persze nem kell vízipálmaként bánni vele, én nem hagytam sosem sokáig szárazon, de az igaz, hogy vízben sem állt soha. 

Nagyon szép növény, a mediterránumot idézi, Görögországban láttam életemben először ilyet, magasra futott és sűrűn a házak falain, gyönyörű volt és most már itthon is elérhető.  

 

kk_20200717_090350.jpg