Újabb lusta nap

Tegnap végül mégis belelendültem a kerti teendőkbe. Egy kivétellel elültettem a virághagymákat, mára egy darab császárkorona maradt csupán. 

Kiszedtem egy csomó mindent a földből, az eldobandókat a komposztra hordtam, illetve szedtem ki répát, párat be is hoztam, megmostam és eltettem a hűtőbe. A többi még a földön hever odakinn, legalább leszárad róla a föld és könnyebb lesz lemorzsolni róla, aztán megmosni. 

Céklából csak pár darab lett, azokat is kinn hagytam még. Alapvetően a tárolással lesz gondom. Jövőre vagy veszek egy fagyasztóládát, vagy a kerti pincét teszem rendbe. Van egy földbe süllyesztett pince odakinn, de nem tudom mennyi pók és rémség lakik benne, és az elejét is ki kell javíttatni... és megnézni mennyire erős a támasztéka, hogy be ne omoljon, Ha beomlós akkor hagyom a fenébe... de ez is már csak jövőre lesz esedékes. 

Elővettem a célszerszámot is, az ásóvillát vagy kapácskát. Ismét csak nagyon elégedett vagyok vele, nagyon könnyű használni és a talaj se volt azon a részen annyira vizes. Egy jó darabot fellazítottam vele és a gyomokat is kiszedtem. Azt élvezem a legjobban vele, hogy még a letaposott, ágyások közötti járatokat is könnyedén fellazítja most és nagyon könnyű kihúzgálni a füvet. 

Ma viszont... eddig szinte semmi szalmaszálat nem mozdítottam kereszteb, meg semerre sem. 

Délelőtt csináltam egy kis répakrémet, ha már itt ez a sok répa. Semmi recept, ott és akkor találtam ki. 

Megfőztem a meghámozott répákat sós vízben, jó puhára, aztán leöntöttem a levét és összeturmixoltam a répát egy kicsi darab nyers fokhagymával.  Utána kavartam bele majonézt, sót, picike őrölt római köményt és borsot őröltem bele és még egy pici szerecsendiót reszeltem bele. Óvatosan a fűszerekkel, mert pl. van aki a római köményt nem szereti, sokáig én se kedveltem. Nem kell, hogy kiordítson belőle egyik fűszer sem.  Jól összekutyultam és most a hűtőben érnek össze az ízek, holnap reggelire fogom megenni pirítóssal. Nekem bejön az ízvilága.  

Aztán áztattam még be csicseriborsót is, most épp fő. Valamiért mostanában a zöldségkrémek jönnek be nekem reggelire, ebből humuszt fogok csinálni. 

Voltam lenn a pincében is, összesöpörtem és felmostam azt a sarkot, ahová a mosógépet akarom tenni.  A többi még káosz, viszont kitaláltam, hogy mit hová... csak neki kéne rugaszkodni, de azt  majd akkor is meg tudom csinálni, amikor nem lehet kimenni a kertbe.

***

Ástam megint kicsit a csodaszerszámmal és még megyek is, egy darabot még elhatároztam. Megint előjött egy tanulság. Tavaly a nagy tervezésben, hogy minek a helyére mi kerülhet, azt nem vettem figyelembe, hogy fogom majd ősszel rendbe tenni a kertet. Jövőre a télen is kinn maradókat (de lehet, hogy erről már írtam? - na mindegy) egy helyre fogom csoportosítani, mert most itt egy kelbimbó, ott egy fordroskel, amott a toszkán fekete tépőkel, másutt még javában nő az új-zélandi spenót és megint másutt még nagyon jól bírják magukat a mángoldok... szóval körbebizergálom őket, mert kidobni nem fogom.