Elégedett vagyok magammal

Ma elültettem a rózsaszínű törperózsát. Reggel felástam a helyet a rózsának és a már elültetett rózsák mögött is felástam egy újabb darabot. 

Ezzel az összes rózsám földbe került végre. Körbeültettem őket levendulával, még ma is raktam pár tövet, mert nem tudom mennyi marad majd meg belőle, lesz-e még ideje gyökeret ereszteni. 

Elültettem a rózsák közé és a pálmaliliomok elé 3 csomag krókuszt, különbözőek mind. A rózsákhoz még ültettem fehér szellőrózsát is.

Szintén elültettem (az előkertbe) a tavaly kiásott jácinthagymákat és két új csomagot is, narancssárgát és sötétbordót. Földbe került a tömött virágú fürtös gyöngyike is. 

Folyamatosan rakni kell a hagymásokat, mert még így is rengeteg van és sok időbe telik, míg helyet találok nekik és elő is készítem. Azt is figyelembe kell venni, hogy melyik mikor nyílik, van, amit lehet fa alá tenni, mert amikor virágzik, akkor még nincs lomb a fán. 

A tegnap elültetett tűztövis alá pl. nem teszek hagymásokat, mert nagyra fog nőni és örökzöld is, tehát elég hamar eljönne az az idő, amikor már ki se tudnának hajtani alatta. Helyettük meténget tervezek alá ültetni, mert az jó talajtakaró, kiirtja maga között a gyomot és a talajt is nedvesen tartja. 

Nagynehezen megtaláltam a helyet a barátcserjének (Vitex)  és el is ültettem. Jó sokat gondolkodtam rajta, mert elég nagy lesz. Kb. 2-2,5 méter magas és ugyanilyen széles is lehet, de lehet formázni. Törzsesre, bokrosra, vissza is vágható. Ezen most még rajta vannak az elnyílt virágok, de most nem vagdalom le, majd kb. egy hónap múlva. hadd helyezkedjen csak bele a talajba szépen, eressze meg a gyökereit. 

Kiszedtem a sikertelen pagoda karfiolnak ültetett nem tudom miket is a földből és elhordtam a komposztra. Hatalmasak voltak, legalább 80 centisek, a szaguk káposztafélére utal, de semmilyen növényre nem hasonlítottak és semmi ehető részük nem volt. Kidobáltam a fenébe. 

Ez így leírva nem is tűnik olyan soknak, de az ásóvillázás nem volt egyszerű. Az egyik részen belocsoltam, mert annyira kemény volt a föld, hogy nem tudtam belenyomni a villát. Míg ázott, addig megfőztem az ebédet. 

Elégedett vagyok a mai nappal. Még el kell majd ültetni a clematist és a mocsári hibiszkuszt és már tudom is hová fognak kerülni. Ami azt illeti elég sokat töprengtem, hol legyen a helyük (beleértve a Vitexet is). Nem szeretném őket ide-oda pakolászni. Így is lesz amit át akarok rakni, pl. van egy adag bőrlevél, ami csak sínylődik azon a helyen ahová tettem, túl száraz neki. És van kb, ugyanott sínylődő törpe íriszem is, amit szintén át fogok tenni máshová. A hostákat is költöztetni kell majd.