MÁJUS

Hűvös napokkal indult a május, de azért nem volt hideg, sem fagy, csak lehűlt picit az eső miatt, a "végreeső" miatt. Napközben persze, amikor kisütött a nap, akkor hirtelen meleg lett. Tegnap (3-án, vasárnap) elég nagy szél fújt.

4-e van...

Ma nem volt rossz idő, reggel picit hűs volt, de napközben többynire sütött a nap és rövidújjús idő volt ma is, talán a szél volt kissé hűvös. 

7-e van...

Szerencsére a tegnapi hidegront már nem hozott fagyott, (3 fok volt reggel) csak nagy szelet. Az idő napos, néha befelhősödik, de nem esett, pedig még bőven elférne az eső. Ma is alég viharos a szél, de jó meleg van, néha elfátyolosodik. Reggel 8 fok körül volt. 

12-e van...

Ma reggelre hidegfront érkezett, de eső még mindig nem esett, sajnos. tegnap még meleg volt, de annyira viharos volt a szél, ami eddig egyáltalán nem volt megszokott, csak ezen a télvégen és tavaszon kapjuk ezeket a nagy szeleket, de nagyon gyakran. A reggel nem hideg, 10 fok körüli a hőmérséklet, csak a szél hűvös és az utóbbi apok nyárias melege után érzeni az időt hűvösnek. Most van Pongrác, Szervác, Bonifác... tartják a menetrendet, tulajdonképpen örülhetünk, ha nem lesz fagy. 

13-a van...

Úgy tűnik a Fagyosszentek meghozták a hideget, bár itt legalább nem volt fagy... remélem holnap reggelre sem lesz. Ma van Szervác napja és nem ment a hőmérő 10 fok fölé. Egész nap fűtöttem. Viszont nem esett, csak nagyon kevés eső. Ahogy néztem, szinte az egész országban volt eső, de itt alig, épp csak nedves lett a föld, ez semmire nem elég. 

14-e van...

Ma reggel sem volt fagy... most már kezdek reménykedni, hogy nem is lesz. Jó lenne már abbahagyni a fűtést is. 

Kezd kisütni a nap... de holnapra esőt ígérnek, nagyon, nagyon kéne... és este megint szél, szél és szél.

15-e van...

Egész nap fúj a szél, ki sem nyitottam a kerti kaput, mert állandóan bevágja a huzat... borult volt az ég egész nap, gyengén fűteni is kellett, de nem volt vészes. Lógott az eső lába, de csak délután esett egy kisebb zápor... még 1 centire se áztatta el a földet. Mindenesetre a semminél több volt. 

17-e van...

Ma reggel végre esik, nem nagyon, éppen csak szemerkél, de lassan áztatja a talajt és megint csak azt kell mondanom, hogy végülis több, mint a semmi. Egy locsolást kihagyhatok és a növények valamiért sokkal jobban szeretik az esővizet, mint azt, amit a kútból húzok ki. 

20-a van...

Ma is nagyon nagy szél fúj, tegnap nagyon, de tényleg nagyon vörös volt az ég alja napnyugtakor.

Érdemi eső továbbra sincs, de tegnap és tegnapelőtt nyárias meleg volt, pedig időnként befelhősödött és esőben reménykedtem, de semmi. 

22-e van...

Állítólag 68 éve, hogy ezen a napon nem volt ilyen hideg, mint ma. Zabarban, az ország leghidegebb pontján ma -3,3 fokot mértek, itt nálunk 3 fok volt, de pluszban.

Ez május végén hideg, de legalább nem fagyott. Elég nekünk ez a nyavalyás szárazság, bár az ország többi részén volt eső, de itt... itt semmi, lassan egy hónapja. Viszont nem is emlékszem ilyen tavaszra, amikor ennyi tiszta kék eget láttunk volna, ennyi napsütést, és ennyi szélre sem emlékszem. Sokan ész nélkül mondogatják, hogy már nincs is tavasz és ősz, most van. És ősz tavaly is volt, és tavaly előtt is, csodálatos, napos, hosszú és meleg.

Tényleg megváltozik az időjárás, bár a tél ugyanolyan vacak, csak talán nem annyira hideg... de még ebben sem vagyok biztos. Nincs annyi hó, ez igaz. 

24-e van...

Ma reggelre végre volt eső. Ndem tudom mennyi, de már bármennyinek tudok örülni és még a napokban is lesz, elvileg. Most már megint süt a nap, és persze fúj a szél... ennyi szelet, szörnyű. Rögtön ki is fogja szárítani a talajt. 

26-a van...

Ma ismét voltak záporok, nem nagy áztatás, de így minden vizet el tudott nyelni a talaj, nemcsak lefutott a víz. Szerintem ez is ér valamit, sőt... 

A hó végére sem változott az idő, kicsi záporok, felhős-napos, jó idő, de nem túl meleg. Néha be kell fűteni.