MÁRCIUS

Volt már itt minden ebben a hónapban, napokig eső, volt, a múlt héten volt 18 fok is, jó meleggel, és  most ezen a hétvégén gyönyörűséges napsütés van, bár nincs túl meleg. Jó idő volt ásáshoz. 

A hajnalok elég hidegek, kicsit aggódtam is a lóbabokért, mert kinn vannak a mini üvegházban a ház előtt, de ott jó védett hely van. Még holnap hajnalra is fagyokat ígérnek, remélem nem lesz olyan hideg, amint amit mondanak, az előrejelzésben még -6 fok is van... ma hajnalban itt -2 fok volt.

De ma még csak 15-e van, ezt majd fogom folytatni.

15-e és 20-a között tavaszias idő volt, jó meleg, (18 fok körül) és volt egy  nap, amikor be sem fűtöttem reggel. 

20-án...

Hétvégére nagyon rossz időt mond az előrejelzés... még most se mertem kitenni a lóbabot a szabad földbe, annyira rossz időt ígérnek. Még havazás is lehet. 

Unom már ezt a hullámvasutazást az időjárással. Szeretnék végre ültetni, gyönyörködni abban, ahogy kelnek a dolgaim, kitenni a palántákat a fólia alá.

Apropó, ma vettem fóliát. Mivel még nincs üvegházam, szeretnék csinálni egy kis 1 méter X fél méter X fél méteres fóliaházikót, felnyitható tetővel, amibe majd beleteszem a palántáimat, amikor már nem lesznek ilyen nagy fagyok, mint amit ígérnek megint. 

Azért hihetetlen, hogy két hete (vagy egy?) szombaton reggelre még -8 fok volt, csütörtökön és ma pedig már nem is fűtöttem. Tegnap (03.19-én) még reggel is befűtöttem, (és este is persze) de ma reggel már nem kellett. 20 fok volt benn, amikor felkeltem és a nap gyorsan felmelegítette a szobákat. Estére gyújtottam csak be a tüzet, de az az igazság, hogy most meg túl meleg lett.

21-én...

Ebben a hónapban tényleg minden van. Most épp borzalmasan viharos északi szél fúj. Lehűlt a levegő, ahogy ígérték és most már az eső is esik. Holnapra állítólag még szörnyűbb lesz az idő. Hétvége van, jó lett volna kertészkedni... de legalább azoknak, akik szűk lakásokba vannak beszorulva a karantén miatt, most nincs kivágyódásuk. Ilyenkor az ember jobban szereti meghúzni magát a meleg szobában. 

23-án...

Ilyen szép reggelre ébredtünk ma:

20200323_061918_k.jpg

24-25-én...

Borzalmas szél fújt, viharos, ritkán láttam ilyet ezelőtt. Nagyon hideg is volt, -4-5 fok reggelente és 23-24-én az 1-2 fokot se haladta meg a legmagasabb nappali hőmérséklet.

26-án... és még 29-én is kitart

Ma is viharos szélre ébredtünk, de később elállt. melegebb lett, tavasziasabb az idő... jó lenn már ha meleg lenne végre. 

Jobb napok jöttek, jó meleg volt, tegnap (28-án) nem is fűtöttem be, csak délután. 

31-én...

Március utolsó napja... tegnapra elromlott az idő, hűvös volt egész nap és délelőtt havaseső esett. Mit mondjak? Elkeserítő volt kinézni az ablakon és látni. Nem mintha nem lett volna szép ez a március és nem volt semmi kirívó az időjárásban, csak nekem nagyon elegem van már a fűtésből és a tüzelővel is egyensúlyoznom kell. 

Nem számítottam arra, hogy egész télen itt leszek. Ősszel még úgy gondoltam, hogy majd lejövök hétvégente, akkor még nem volt tapasztalatom, nem tudtam, hogy mennyire hűl le a ház és hogy gyakorlatilag egy egész napba telik felfűteni. Így aztán sokkal többet voltam itt, de nem tudtam mennyi tüzelő fog fogyni, nem tudtam, hogy mennyire tud nedves lenni a frissen vágott fa, és hogy milyen költséges a fabrikett... nem csoda, ha nagyon várom a fűtési szezon végét.  

Viszont az ház nagyon meleg. Amikor vannak szép napsütéses napok is, alig kell fűteni. Ha odakinn már 18 fok is lesz és nem lesz fagy reggelente, hanem olyan 5-6 fok, akkor szerintem már nem is nagyon kell fűteni, a nap be fogja melegíteni. 

Ma reggel hideg volt, a hőmérő -5 fokot mutatott, de nem értem én ezt, kinn van a ház előtt flakonokban víz, egyik se volt befagyva...