Dolgos nap

Tegnap jó idő volt egészen délutánig. Befejeztem az ásást, elgereblyéztem a talaj felszínét, ezzel kész van az ültetésre.

A borsó, mák és a téli sarjadékhagyma már a földben van, tegnap láttam meg, hogy a borsó már elkezdett kibújni, remélem nem fagy meg a következő pár napban... elegem van a rossz időből és a hidegből. Még -6 fokot is ígérnek megint.

A ház előtti ládába ültettem virágmagokat, ezekből palánta lesz, ott meleg van, egyrészt védi a jó átmelegedett fal és déli fekvésű is.  Ültettem többféle bödöskét (sárgát, narancssárágát és bordósat, illetve vegyes színű törpe fajtát is, ezt aputól kaptam). 

Évelő őszirózsát, jégvirágot és kínai szegfűt. 

A petrezselymet, salátát, répát, fokhagymát és retket is most terveztem elültetni, de a hideg miatt nem merem... majd behozza magát. Régen is volt, hogy nem lehetett ültetni csak későn, mégis minden szép lett és termett, amikor később jobb idő lett. 

Tegnap volt egy madáráldozat is a kertben, csak a nagy hangzavarra lettem figyemes, aztán megtaláltam a faroktollakat a kapunál. Nem tudom mi fogta meg szegényt, vagy a ragadozómadár kapta el, vagy a macska. A verebek kiverik a napraforgómagot az etetőből és a madarak a földön mászkálva csipegetik fel... hát... szegények így nagy veszélyben vannak, de az éhség meg még nagyobb veszély. Nem tudom, hogy teleltek volna át a kaja nélkül. Hiába ezt a természet rendje, ők maguk is eledel, de azért sajnálom, főleg ha cinke volt. ha köktene, akkor további sok kiscinke lenne belőle, akik a kertben laknának és szedegetnék össze a sok rovart. 

A jácintok már gyönyörűek, olyan illatfelhőben úszik a kert, hogy el lehet szédülni tőle. Le is megyek lefotózni őket. :)