Mátra alján, falu szélén...

2024\06\13

Az veteményesrül, csigákrul, viharrul és mindenféle csípésekrül

Ma reggel is esik az eső... már tényleg abbahagyhatná, mert ez már szörnyű. Valamelyik nap véletlenül kifordítottam egy jácinthagymát, félig el volt rohadva. 
Gyakorlatilag 2022 nyár vége óta esik, másutt meg imádkoznak az esőért. Valami baj van az égi logisztikával, nem lehetne ezt egyenletesebben eloszlatni? 

A kedd reggel is csigavadászattal kezdődött és lassan azzal kezdek szembesülni, hogy a házasok több gondot okoznak, mint a spanyolok. Utóbbi se semmi, de azokat leölöm és a Bros Vitrol is tényleg nagyon hatékony ellenük. 
Vettem még egy kilós Bros Vitrolt, mert nemsokára el fog fogyni a 25 dekás. Elsőre is jobb lett volna a kilós, mert ár-érték arányban a kilós jóval olcsóbban jön ki. 

A házasokra viszont nem hat, mindenhová felmásznak, még a kis melegházikóban is találtam, lezabálta a brokkoli palántámat... nem tudom hányadszor fogom újravetni, de lesz brokkolim, ha akármi történik is. (Nem mintha olyan nagyon szeretném, de néha krémlevesnek, vagy pirítósra krémnek finom.) És csakazértis! 
A Kleopátra tűje palánták viszont még megvannak, tegnap újra körberaktam őket citromfűvel. Az előkertben van a legtöbb citromfű szétszórva és a házas csigák nagyon megfogyatkoztak, alig van benn a kertben belőlük, legalábbis azokon a részeken. 

Olyan szemmel is elkezdtem körbejárni, hogy mit nem szeretnek. Pl. a szomszéd felőli oldalról (aki nem műveli a kertjét és biztos, hogy nem irtja a csigát), nem igazán jönnek befelé, mert ott van végig kakukkfű, oregano, tárkony és fehér üröm, de ott vannak közel a zsályabokrok is. A csicsókát is kerülni látszanak. 
Mindenből fogok átültetni a másik oldalra is, bár jó sok meló lesz velük, mert ezeket nagyon időben kell visszavágni, különben benövik az egész kertet 5 perc alatt. 

Rengeteget mentem a kertben, mert a spanyolokkal zéró tolerancia van, ezért amikor leteszem a kis gyilokkésemet, de még valahol meglátok spanyolt, akkor visszamegyek és kinyírom és majdnem mindig meglátok még, de ha kell, akkor hússzor megyek végig és vissza. Nem tudok egy jót fotózni se, mert folyton beléjük botlok! Az igaz, hogy eléggé szét van verve a kert, most nem sok fotóznivaló van. 
Voltam viszont tegnap a közeli városban és látva a károkat, azt kell mondanom, hogy mi itt a vihart gyakorlatilag megúsztuk. 
Én még olyat nem láttam, szinte nincs épkézláb fa a városban, hatalmas fűzfák, juharok, fenyők dőltek ki, vittek magukkal kerítés, tetőt, de garázsok teteje is le van szaggatva, volt ahol egy garázs össze is dőlt. Óriási károk, ott sokkal erősebb szél lehetett és a növényzetet látva a jég is sokkal nagyobb volt. Borzasztó volt végigmenni az utcákon és látni a pusztítást. Most már ez lesz? És egyre rosszabb lesz? :(

A másik bajom a szúnyogok és egyéb csípős izék. Agyfaszt kapok már a csípésektől, nem tudom, hogy ezek az idén milyen szúnyogok (vagy mik csípnek), de régebben, ha megcsípett és azonnal be tudtam kenni ecettel, akkor nem vált viszketőssé, vagy nem annyira. Most viszont van a vádlimon kettő hatalmas csípés is, nagyon régóta és nagyon viszket. A könyököm hajlatában másik két csípés, ami nem tudom mitől van, de másképp néz ki és azok se múlnak és nem is enyhülnek semmitől. 
Bementem a gyógyszertárba és vettem Antivakarint. Elég sok fajtát találtam a neten, de ez a legszimpatikusabb nekem. Nem tudom mennyire ablakon kidobott pénz, bekentem vele a csípéseimet és kicsit jobb lett, de idővel megint viszketni kezdtek. 
Aztán tegnap délután a karomat csípte meg valami hátul, akkora lett, mint egy 20 forintos... az ecet használt neki, az Anitivakarintól annyira égett és viszketett, hogy végül ecettel lemostam róla. Pedig az van ráírva, hogy minél hamarabb be kell vele kenni. Hát... az ecet jobbnak tűnik, arra legalábbis, de ma is megcsípett egy légyszerű valami, arra jó volt a kenőcs. (pedig befújtam magam tetőtől talpig kullancs és szúnyogriasztóval, de erre a dögre úgy tűnik nem hatott). 
Tényleg a puttonyom is tele van azzal, hogy éjjel a saját vakarózásomra ébredek fel. 

***

Isten tudja az idén hányadjára (már fent említettem), tegnap délután vetettem megint brokkolit és karfiolt. Újabb nekirugaszkodás, aztán majd remélem nem jönnek a földibolhák is, de akkor megfogadtam, hogy permetezni fogok. 

Kedden kiszedtem némi gyomot is a virágosban, miután kitámasztottam az elvigázott bazsarózsa leveleit. Még ilyenkor nem szoktam levágni, csak a terméskezdeményeket vagdostam le róla. Aztán felszabadult ott egy terület, kiirtottam egy nagy rakás spanyol nudistát, amik ott voltak megbújva a levelek alatt és kigyomláltam egy területet. Majd egy piros kokárdavirágot át fogok oda ültetni, mert az egyik magas varjúháj szinte teljesen benőtte szegényt. 

Tegnap a paprikát kapáltam meg, illetve kitisztítottam az egyik helyet, ahol egy sor borsó volt és a helyére kiültettem az okra palántákat. 
Egy másik borsó sor helyére pedig a radiccihio salátákat (3 db lett csak) és egy db római salátám lett, de majd vetek még, mert az képes folyamatosan nőni nyáron is. Erre a helyre ültettem még ki  kb. 6 db bimbós kelt is, körbeszórtam fahamuval és az ágyáson kívül - hogy a közelébe se menjenek - csigaölővel. 
Aztán kigyomláltam az egyik hagymaágyást és a bazsalikomot is, mert már nagyon ellepte a fű és kitisztítottam a nagy borsóágyás felét. Majd folytatom, nem volt többhöz kedvem a hülye csipkedős dögök miatt és enyhén szólva idegrángást kaptam, amikor megint elkezdett esni a rohadt eső. 

Már egész komoly paprikáim vannak, csak minden csupa sár emiatt az ítéletidő miatt, ami volt. 

kk_img_20240611_075305.jpg

kk_img_20240611_075332.jpg

Nekilódul az Új-Zélandi spenót is, lesz ez még egy négyzetméter is, vagy több. 

kk_img_20240611_075323.jpg

A fekete paradicsom is nagyon halad, a többi még csak virágzik. 

kk_img_20240611_075346.jpg

kk_img_20240611_075402.jpg

A hagymán látszik, ahogy megvagdosta a jég. 

kk_img_20240611_075449.jpg

Virágzik a zöldbab is, ez zöldhüvelyű lesz. 

kk_img_20240611_075500.jpg

Piros lollo saláta, érdekes, de ez nincs annyira megszaggatva, mintha valami sávban haladt volna a jég. 

kk_img_20240611_075512.jpg

Az egyik paradicsom ágyás...

kk_img_20240611_075528.jpg

... és a másik.

kk_img_20240611_075637.jpg

Ez vegyes ágyás, van külön paprika és padlizsán is, de annyi palántám volt, hogy nem akartam őket kidobni. Egy zeller is van benne, a többi zeller (szár és gumós is) másutt vannak, de még nem fotogének. :) 

kk_img_20240611_075609.jpg

Ez meg a cukorborsó és a krumpli, jól összeborultak, de a borsó már nemsokára ki lesz szedve. Előttük meg (alul) sárga pattiszon növekszik. 

kk_img_20240611_075654.jpg

 


 

 

 

Veteményes

2024\06\11

Most már jó lenne napsütés

Visszanéztem, hogy mekkora vihar volt az, amikor a diófám kitört, szóval talán mégis nagyobb lehetett, mint ez a vasárnapról hétfőre éjjeli vihar. 
Akkor egészen a pincéig folyt be a víz. 
Meg kell valahogy oldanom, hogy ne tudjon a hirtelen lezúduló a víz befolyni arrafelé, de annyira rossz a telek lejtése és ott van a terasz is meg a kút is, hogy elég nehéz. Nem tudom hová árkolni se. Talán úgy, hogy húzok árkot és beviszem a növények közé. Valami megoldást mindenképpen kell találnom. 

Tegnap még reggel 9 körül is volt egy nagy vihar, nagyot dörrent az ég, Böbike bemászott a fotel alá. Egyébként azt hittem, hogy majd este nem megy ki, de simán kinn töltötte az éjszakát, pedig ő a szabadban vészelte át azt a rettenetes vihart. Úgy tűnik ez nem zavarja őt annyira. Inkább olyankor szokott benn maradni egy éjjelt, amikor valami veszélyben érezte magát előző éjjel.
Most is volt az éjjel nagy macskacsetepaté, olyan nyivákolást rendeztek, hogy borzasztó, de nem avatkoztam bele. Böbinek meg kell tanulnia megvédeni magát, nem vagyok ott mindenütt. 

Tegnap Herkules is elkezdte a cirkuszt a MókaKépűvel, az lekushadt, Herkuló meg fölötte nyivákolt, de egyre erőszakosabb hangon és ezt jó sokáig. Totál patthelyzet volt, MókaKépű nem mozdult, nem is hagyott neki teret Herkules, mert teljesen fölé magasodott és torkaszakadtából üvöltötte, hogy "Menjinnentakarodjinnenmertmegöllek!"
Egyébként esküszöm, hogy ezek a világon mindent értenek, mert kiszóltam Herkulónak az ablakon, hogy most mégis CicaÚr, hogy fogsz kijönni ebből a helyzetből? Most már az idők végezetéig üvöltözni fogsz? Nem tud elmenni tőled az a cica. 
És akkor rám nézett és mint egy lassított felvétel, arrébb lépett a MókaKépűtől, aztán idejött és persze kapott némi jutalom falatot, mert ügyes volt. :)))))

Az előkertből  tegnap többször is kidobáltam a házas csigákat, így estig sikerült megőriznem a Kleopátra tűje palántákat, ma reggel még nem láttam, hogy megvannak-e. 
Egyébként úgy tűnik, hogy hat a citromfű "boszorkánykör" körülöttük, mert egy csigát se láttam bemenni a körön belülre. Van, ami köré még darabolt lestyánt is tettem, az is jónak tűnik. 
Sajnos az izsópot kiirtottam a kertből, mert túl szaporának bizonyult, de majd vetek újat, legfeljebb majd időben le kell vagdosni mindig az elnyílt virágait, hogy ne tudjon magot szórni. Illetve citromfüvet is ültetek még több helyre is. Meg egyéb fűszereket fogok belekeverni az évelőágyásokba. Oreganót, kakukkfüvet és egyebeket.  
Valahogy meg fogom oldani, hogy az én kertem ne legyen kívánatos a csigáknak. 

Ezt a kaméleonvirágot is el fogom terjeszteni más árnyas részeken is, mert nem láttam közte csigát. Nagyon erős mandarin illata van a levelének, nagyon finom illat, szeretem, de a csiguszok úgy tűnik nem.  

kk_img_20240609_121758.jpg

Ezek még a napsütésben készültek, kaliforniai kakukkmák, az az érdekessége, hogy ez a narancs színű volt tavaly is, rózsaszín is, de a halványsárga nem tudom hogy lett. Hagyom magot szórni, hogy legyen jövőre is. 

kk_img_20240607_133151.jpg

kk_img_20240607_133318.jpg

Pompás küllőrojt és egy magától kelt klárcsi. 

kk_img_20240607_133417.jpg

Borzaskata magtokja, nagyon jól néznek ki elvirágzás után is, ebből rengeteg mag lesz, de nem bánom, szét fogom szórni a kert többi részébe is, mert imádom ezt a virágot. 
Arra is jó, hogy nem kell gyomlálni, olyan sűrű volt, hogy esélye se volt semminek kijönni közötte. 

kk_img_20240607_133527.jpg

Zörgővirágok, akkora bokor lett, hogy majd össze kell kötni... amikor nem lesz minden vizes. Elég már az esőből! 

kk_img_20240608_074417.jpg

Lizinka, át fogom ültetni, mert túl sötét helyre ültettem és nagyon csenevész. A tetején meg egy polos... nem láttam, amikor fotóztam, különben már nem élne és a fotón se szerepelne. 
Alapvetően van pár élőlény, amiknek nem látom a természetbeni hasznát, se a táplálékláncban elfoglalt helyüket, ilyenek a csigák, a poloskák és a kullancsok is. Ha nem lennének, egy másik élőlény se halna éhen, senki szaporodása nem kerülne veszélybe. Ezek a lények valami tévedések, mint a selejt termék. 

kk_img_20240608_080020.jpg

A veteményesem szegény nem néz ki túl jól, a borsó ki van szedve, de nem tudom kiültetni a palántáimat a helyére, amíg ilyen szar idő van. Ki kéne szedni a füvet is, de az is csak nő a sok víztől. Egyedül itt a jobb oldalon kapáltam ki a füvet még az eső előtt a borsó helyéből oda majd kiültetek valamit. Talán céklát, de az is lehet, hogy brokkolit, mert azt öntözni kell és ott legalább közel van a vizestartály. 
De ez csak a külleme, mert minden nagyon szépen nő, a paradicsomok mint a gomba, tegnap megint kötözgetni kellett, a hagyma is csodaszép, lesznek szép cukkini és patisszon bokraim is, remélem teremni is fognak. 
Meg vagyok lepve, hogy már mekkora paprikáim vannak, majd hozok róluk képeket most már, virágzik a zöldbab is és általában szép a veteményesem... csak gyomos.  

kk_img_20240609_122222.jpg

 

 

Virágok Pompás küllőrojt Klárcsi Kaliforniai kakukkmák Kaméleonvirág Zörgővirág Lizinka

2024\06\10

Csigagyilok és éjjeli vihar

Eredetileg a vasárnapról írtam, de az éjjeli vihart muszáj megemlítenem, mert ilyet én még nem láttam, pedig jóval kevesebb van hátra, mint amit már leéltem. 
Apu hívott éjjel, amikor elvonult a vihar, hogy minden rendben van-e, de azt mondja, ilyet még ő se látott, pedig a 86. évében van. 
Olyan morajlás volt, amit nem is lehet égzengésnek hívni, mert folyamatosan dörgött, morajlott, mintha valami hatalmas ment volna a fejünk fölött, de nagyon sokáig. Egyfolytában villámlott, be se sötétedett szinte, világos volt minden, elképesztő erejű elektromosság volt és rengeteg eső jött le. Jég is volt, de szerencsére nem sokáig esett, de ami leesett azok nagyok voltak, hallottam, mert látni nem igazán lehetett semmit, hiába volt világos a villámoktól.
Az utcai világítás kialudt, a másik oldalon láttam jobban, ahol a teraszt a napelemes lámpa bevilágítja. 
Ehhez hasonló volt az a vihar tavalyelőtt (de nem ilyen hevességű), ami a fél diófámat kivitte, de most szerencsére nincs kidőlt fa és a kertben is sokkal rosszabbra számítottam. Ha azzal az intenzitással, ahogy az eső jött lefelé, az mind jég lett volna, akkor semmi se marad a kertből. 
Így csak szétdőltek a növények (mert reggel az első utam persze a kertbe vezetett), az uborka megfeküdt, de majd feléled és a szél feldöntötte a hintát a teraszon és persze tele van falevelekkel minden, ahogy a szél megtépázta a fákat. Szét van zilálva a kert, de nem ment tönkre és ez a lényeg. 

Rengeteg csiga van kinn, tobzódnak a dögök a nedvességben... de a virágpalántáim megvannak. Majd kicsit később kimegyek a késsel és leölöm, amit találok. Biztos lesz egy csomó...

Elza este nagy rutinosan benn maradt, de Böbike kinn töltötte az éjszakát (meg a többiek is, de ők kintiek). Hívtam a vihar után többször is, de biztos el volt bújva valahová, reggel szárazan jött be, már az ágyon alszik. :) 

kk_img_20240610_060022.jpg

Nagyon figyelnem kell, hogy a napernyő sose maradjon felhúzva, mert szétverné az egész teraszt. 

kk_img_20240610_060256.jpg

***


Vasárnap még rengeteg nudista csigát leöltem, elképesztő! Nem tudom, hogy honnan jönnek a dögök, de mindenhol vannak. 
Kivéve a fűszernövényeket, de azok környékén tényleg kevés van belőlük. Házasból pedig egyáltalán nincs. Pl. a citromfű és a lestyán környékén házast nem láttam egyet sem, pucérat elvétve. 
Ezért fogtam a citromfüvet és a nagy részét összeaprítottam és a szombaton kiültetett Kleopátra tűje köré raktam. Hátha... 
Muszáj volt valamit csinálni, mert a vasárnap kora reggeli csigaszedés után kimentem egy órával és az egyik kis palántám felé már legalább 10 házas csiga tartott. Kidobáltam őket, de nem tudok minden órában kimenni és kidobálni. 
Egyet rátettem a citromfűre, úgy rántotta össze magát, mintha citromot nyalt volna. 
Körberaktam az átültetett kárpáti harangvirágot is vele, mert azt meg mindenki szereti, házasok és csupaszok egyaránt. 
Figyelni fogom, hogy mit nem szeretnek, pontosabban, hogy mit kerülnek nagyívben és olyan növényekkel fogom körbevenni az egész telket. 

Kimentem jó 2 óra múlva és megnéztem, hogy van-e csiga, de egyet se láttam a közelben sem, pedig az idő olyan csigás. Inkább borongós, ilyenkor simán mászkálni szoktak. Lehet, hogy működik? 

kk_img_20240609_104955.jpg

 kk_img_20240609_104828.jpg

Itt is át kell majd ültetni valamit, vagy ezt a kecses kékcsillagot, vagy a mellette lévő évelő őszirózsát, mert minden túl közel van már egymáshoz. (Vihar előtti képek)

kk_img_20240606_183038.jpg

Cickafarkak - megkezdték a virágzást. Egy sajnos a télen kipusztult. Egy szép terrakotta színű volt. Most azt várom, hogy lesz-e a tavaly magról vetettek között esetleg, ha nem, akkor majd veszek magot és nevelek újat magamnak. 

kk_img_20240606_183048.jpg

kk_img_20240607_132601.jpg

kk_img_20240607_133054.jpg

Klárcsi és pompás küllőrojt. Olyan szépek együtt. 

kk_img_20240606_183058.jpg

Kokárdavirág.Ez is magról nevelkedett. 

kk_img_20240606_183632.jpg

A legeslegeslegszebb kék szarkalábam. Hagyom is majd magot hozni. 

kk_img_20240606_183112.jpg

Ez a bögrevirág sajnos tévedésből került be az árnyékba. Gyűszűvirágnak hittem, az egyik palánta az is volt, ez meg... hát így járt szegény. Nem tud olyan szépen virágozni, mintha napon lenne. 

kk_img_20240606_183742.jpg

Bezzeg a sisakvirág, őt nem zavarja az árnyék és a mellette bimbózó cserjés hortenziát sem. Szerencsére. :) 

kk_img_20240606_183714.jpg

kk_img_20240606_183725.jpg

kk_img_20240608_075320.jpg

 

Tennivalók Cickafark Viharkár Pompás küllőrojt Évelő szarkaláb Kokárdavirág Sisakvirág Klárcsi Bögrevirág Csigavadászat Kecses kékcsillag

süti beállítások módosítása