Büdöskék

Felhősödik nyugat, észak-nyugat felől. (Mire befejeztem a bejegyzést addigra süt nap... )
De azért nagyon bízom abban, hogy ma lesz eső, mert a kert tényleg az utolsókat rúgja. Borzasztó lehangoló kimenni és nézni ahogy szikkadnak össze a növények. 

Ma reggel a hosszú zöldbab kapott vizet, a bokorbabok, mert csodák-csodája megint elkezdtek virágozni, pedig azokat nem is öntöztem már kb. két hete. A furabab, a zellerek, a szárzellerek és a padlizsánok kaptak vizet, illetve az új-zélandi spenót, meg 3 paprika. 
A többi paprikát nem öntöztem meg, mert nem képesek paprikát nevelni, annyi vizet nem tudok adni nekik. Azokat próbálom most már életben tartani, amikből télire tudok eltenni. Lecsópaprikát már így is vettem egy kilót, amit bedaraboltam a fagyasztóba, majd veszek mégegyet és az elég is lesz. 
Azt hiszem elengedem a karalábékat is, (ha esne akkor nem) pedig annyira szerettem volna, mert imádom, de nem bírok a földibolhákkal még permetezéssel sem.
Az új-zélandi spenótot pedig majd lefonnyasztom fokhagymával és úgy megy a fagyasztóba (csak lenne már kicsivel hűvösebb), mert gombával, tejszínnel nagyon szeretem tésztára szósznak. Nagyon igénytelen növény, magától kel, ezt még ebben a szárazságban is lehet termeszteni. 
Adtam egy 8 literes kanna vizet a kerítésen kívül is a krizantémoknak és egy évelő őszirózsának (ha egyáltalán túléli, megfeledkeztem róla sajnos), mert nagyon szárazak voltak és az őszirózsa gyönyörű fajta, nem szeretném, ha elveszne. Illetve a két kicsi leylandi is kapott vizet és az egyik törpefenyő is. Majd a fürdővizet is kiviszem nekik, már jó ideje hordom kifelé, abból élnek a tuják alatt a hortenziák és a páfrányok, meg amik még ott vannak. 

A hortenzia szeret fürdeni, úgy tűnik. :)))

kk_img_20220726_081030.jpg

Ha újra kezdeném a felújítást, sok mindent másképp csinálnék, de tényleg a tapasztalat hozza meg ezeket. Jól mondják, hogy az első házadat építsd az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikat pedig magadnak.
Pl. a vízvezetéket is úgy csináltatnám, hogy a szürke víz is gyűjthető legyen. Már nem szereltetem át, mert így is borzasztó nagy meló volt a szennyvíz elvezetés megoldása.

Elkezdtem egyébként megint szervezni egy pár dolgot a házon. A széldeszkákat akarom megcsináltatni körbe a házon szépen lambériával és a veranda tetejét is lambériáztatom alulról, mert így ahogy van, nagyon csúnya. Kicseréltetek pár töröttnek, elérettnek látszó cserepet is a tetőn. Már várom az árajánlatot. 

A héten jönnek felmérni az ablakokat is. Találtam egy céget, akik javítják a fa ablakokat, bepasszintják, kicserélik a zárakat rajta és az én ablakaimon kell, mert nincs rajtuk kilincs. Más a kilincsek mérete, mint amit kapni lehet, a régiek meg annyira rondák, hogy azokat inkább nem csavarozgattam vissza, szóval úgy nyílnak az ablakok, hogy bedugom a kilincset és azt az egyet hordozom mindkét ablakot nyitogatni. Ez így már marha ciki. 
Az üvegeket is kicseréltetem hőszigetelt üvegre (persze csak ha valami épeszű árat mondanak). 
Gondolkodtam az ablakcserén, de nem vagyok barátja a műanyag ablakoknak, és annak sem, hogy kivetessem az összes ablakot, mert kőműves munkát egyik ablakos se vállal. Ezen felül most újíttattam fel 3 éve mindent (beleértve az ablakok mázolását is), nincs kedvem szétveretni az egészet. Úgy pedig, hogy beteszik a műanyag ablakot a meglévő keretebe... hát az nekem  nem kell, mert csökkenti az ablaknyílás méretét. És nem utolsó sorban nem szeretem és nem is sajátom a mindent kidobálás hozzáállása. Ezek az ablakok jók, nincsenek szétrohadva és fából vannak. Az, hogy most divat ész nélkül berakni a műanyag szarokat az egy dolog, nem kell minden divatot követni. 

Illetve még jó lenne megcsináltatni a ház körbeszigetelését is, de meglátom megy-e még majd. Arra nehezebb találni szakit. Próbáltam hívni, akik tavaly a teraszomat csinálták, de nem veszi fel, remélem visszahív. 

Tegnap a büdöskéket fotóztam le, nem találok mindegyik fajtából amit ültettem, majd jobban szét kell néznem, mert jó lenne, ha mindenből tudnék magot szedni. A büdöskék viszonylag bírják, ha kapnának egy kis esőt ezek még nagyon össze tudnák szedni magukat. 
Az utolsó képen a kaliforniai kakukkmák van, az is nagyon bírja, nem locsoltam egyáltalán. 

kk_img_20220725_145543.jpg

kk_img_20220725_145602.jpg

kk_img_20220725_145642.jpg

kk_img_20220725_145738.jpg

kk_img_20220725_145750.jpg

kk_img_20220725_145807.jpg

kk_img_20220725_145523.jpg